Tuesday, December 14, 2010

Jambatan Seri Saujana - Seri Saujana Bridge


Jambatan Seri Saujana

This bridge is the link between the Core Island (Presint 4) and Presint 7. Seri Saujana Bridge is strategically located at the main entrance into the Core Island from the south via the upgraded B15 road and KL-KLIA highway.
Bridge Structure
It is a new concept of the cable stayed Arch bridge. The bridge is controlled by the principal design parameters to reflect a transparent elegant and futuristic slender looking structure, with an overall single span of 300m and total width of 32m. There are dual three lane carriageways. The deck level varies from RL 35.25m at abutment to RL 35m at centre of the bridge.

Thursday, December 9, 2010

MACRO



Kali ni aku nak kongsi foto makro sahabat aku Al Ustaz Fahmi Mustapa..
Boleh klik kat sini kalau nak tengok banyak lagi http://www.fahmie.megashot.net

Thursday, December 2, 2010

Santorini, Greece

Kali ni aku nak share foto hebat fotografer professional.. selamat menjamu mata..
Photo of the Day - Nat Geo 


Photograph by C.T. Feng, My Shot
This Month in Photo of the Day: Travel and Adventure Photos
I went to Santorini toward the end of the season last year, when most of the shops on the island started shutting down for the winter. I wanted to get a nice twilight shot of the often photographed Oia. I used the meter on the camera to expose the shots, but it was consistently darker than what I had hoped for. So for the heck of it, I just left it exposed as long as possible, and the color just took on a life of its own and the town became a beautiful model doll. October 2007
(This photograph was submitted to My Shot.)

Sunday, November 21, 2010

Taking Group Photo in A Very Limited Area

You have to be creative to get a good result of photo shooting. It's nothing wrong to try as many ways as you can, as long you have time to do it.  Apa yang penting... kerjaasama.. :)
Menggunakan tangga untuk mendapat satu pandangan berbeza dan mendapat susunan yang luar dari kebiasaan bukanlah satu perkara yang pelik bagi fotografer yang professional. Selamat mencuba..
Maklumat Lanjut klik http://rangkaminda.blogspot.com/

Happy Family - Sabri & Jalinah

Tahniah & terima kasih diucapkan kepada Sabri, Jalinah dan anak-anak yang bekerjasama dengan baik dan penuh kesabaran dalam menjayakan 'family photoshooting'. Semoga keluarga yang hebat dan penuh harmoni ini sentiasa di dalam rahmat dan perlindungan Allah. Aamiin.









Friday, November 19, 2010

Bukit Broga


Wahai pemilik nyawaku.. betapa lemah diriku ini.. 
Berat.. ujian darimu.. kupasrah semua padamu..
Tuhan baruku sedar.. indah nikmat sehari itu..
Tak pandai aku bersyukur.. kini kuharapkan cintamu..

Kata-kata cinta terucap indah.. Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku.. Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku.. Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi.... Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku.. Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati.. Pertemukan aku denganMu


Thursday, November 18, 2010

Adegan Bukit Broga

Janganlah ingat kamu ingat dengan kuasa, pangkat dan kekayaan, kamu mampu menongkat langit.. Hanya Allah yang maha berkuasa ke atas segala sesuatu. Kalau Dia memberi hidayah kepada sesiapa yg dikehendaki, maka tiada sesiapa mampu menahan..



Sunday, October 17, 2010

Group Photo 'PASTI Asy-Syakirin Cheras Utara'

Sila klik pada foto untuk zoom..


Sila klik pada foto untuk zoom..


Sila klik pada foto untuk zoom..

Thursday, October 14, 2010

Perlukah Fotografer Memiliki Ilmu Edit Foto?

Assalamu'alaikum rakan-rakan FOTOKRITISM sekalian.

Satu perkembangan yang baik dalam dunia serba digital sekarang ini ialah peminat fotografi begitu bercambah dengan pesatnya. Ramai yang mula berjinak-jinak cuba untuk menjadi fotografer. Apa cukup sekadar pandai mengambil foto?

Kemunculan software untuk edit foto banyak membantu fotografer dalam menghasilkan foto yang menarik walaupun kebanyakan fotografer berpendapat foto yang asli adalah lebih baik. Namun begitu pendapat itu tidak mampu menyekat kewujudan software yang kian bercambah dengan pesatnya. Walaubagaimanapun software yang menjadi pilihan ramai untuk mengedit foto adalah Adobe Photoshop & Adobe Photoshop Lightroom.

Warna tone merubah mood gambar supaya lebih menarik..
Adakalanya kecacatan boleh menonjolkan mesej foto. Adakalanya memperbaiki kecacatan itu lebih baik supaya foto kelihatan sempurna.



Ahad • 7 November 2010 • 8:30am - 4:30pm
BERTEMPAT di Pusat Belia Antarabangsa Cheras (IYC)

Jalan Yaacob Latif, Bandar Tun Razak
Kuala Lumpur, Malaysia

Maklumat lanjut sila klik 

Monday, October 4, 2010

Pantai Marang

Tatkala matahari menyinar menyusuri dahan, menembusi daun, menyebarkan cahayanya kepelusuk alam menyegarkan mata-mata kantuk, menyemarakan warna alam, aku turut bersama menapak pasir, pasrah akan nikmat Allah yang tidak ternilai oleh neraca dunia. Dikala itu aku lantas teringat akan ayat 17 dan 18 surah Ar-Rahman "Tuhan yang memelihara kedua tempat terbit matahari dan Tuhan yang memelihara kedua tempat terbenamnya. Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah kamu dustakan?